Op 1 mei opende Reensboer Recreatie, de nieuwe camperplaats op het boerenerf van Edwin en Desirée Lohuis aan de Volmersweg 8 in Geesteren. Met het openen van de camperplaats willen Edwin en Desirée toeristen de kans bieden om te genieten van de mooie plek in het buitengebied waar ze wonen. Voor het boerengezin zelf biedt de camperplaats een extra inkomstenbron naast hun vleeskalverhouderij.
Natuurlijk gaat het normale werk ook gewoon door…
Het bord ‘Reensboer Recreatie’ wijst gasten de weg naar de vers aangelegde camperplaats waar ruimte is voor 25 campers. Vanaf 1 mei kunnen camperliefhebbers hier kamperen bij de boer: bij boer Edwin Lohuis en zijn vrouw Desirée om precies te zijn. Er is elektriciteit, stromend water en niet zomaar wifi, maar ‘goede wifi’, volgens Edwin Lohuis. “Want dat is belangrijk.” De receptie bevindt zich in de oude varkensschuur en daarachter is straks ook de sanitaire ruimte met splinternieuwe douches en toiletten. “In je eigen camper kun je natuurlijk douchen en naar het toilet, maar als er sanitaire voorzieningen zijn, vinden veel camperliefhebbers het toch prettig om daar gebruik van te maken”, vertelt Desirée.
Financieel gezond blijven
Het stel uit Geesteren heeft hun huiswerk gedaan en het afgelopen jaar bij verschillende camperplaatsen en andere recreatieve ondernemers informatie ingewonnen over de wensen en behoeften van hun toekomstige campergasten. Het idee om iets te doen met kamperen bij de boer, speelde al langer. “We hebben vaak gedacht: zullen we een camping of een camperplaats beginnen.” Maar pas vorig jaar, in de zomervakantie van 2020, besloten Edwin en Desirée het plan serieus te onderzoeken.
Edwin en Desirée zijn blij met de camperplaats
Agrohub Twente
Ze gingen niet alleen praten met andere ondernemers, maar legden hun vraagstuk ook voor bij Agrohub Twente, een unieke samenwerking tussen diverse ondernemers, LTO, onderwijs en gemeenten Binnen Agrohub Twente kunnen bedrijven die actief zijn in het buitengebied van Dinkelland en Tubbergen vraagstukken binnen hun bedrijf voor nu en voor de toekomst te laten onderzoeken met hulp van diverse regionale onderwijsinstellingen. Hiervoor hebben LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente, de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, onderwijsinstellingen Aeres en Zone college en Kobra accountants de samenwerking gezocht.
Aanleiding was de coronacrisis. Door de sluiting van horeca daalde de prijs van hun vleeskalveren fors. “Er moest behoorlijk wat geld bij”, kijkt Edwin terug. Desirée: “We willen ons bedrijf graag financieel gezond houden. Toen zijn we ons gaan oriënteren. We hadden zoiets van: laten we maar eens gaan kijken op andere camperplaatsen, informeren wat de voors en tegens zijn. En uitvinden of mensen het ons zouden adviseren om het wel of niet te doen, zo’n camperplaats inrichten. Toen we daarvan terugkwamen hadden we zoiets van: hupsakee, ja, doen!”
Gezelligheid op het erf
“Het contact met de mensen, de gezelligheid, ja, ik zie dat wel zitten”, zegt Desirée, die naast het werk op de boerderij ook parttime in de thuiszorg werkt. Maar, eerlijk is eerlijk, het is niet alleen leuk om een camperplaats te beginnen, het is ook een manier om extra inkomsten te genereren als boerenbedrijf. In 2019 stopten ze met het houden van varkens en maakten ze als agrarische onderneming gebruik van de stoppersregeling. “En dan moet je wel iets nieuws vinden om je inkomsten uit te halen”, vertellen Edwin en Desirée. De ruimte hebben ze en de oude varkensschuur krijgt nu een nieuwe bestemming als receptie en sanitaire ruimte.
Ook de koeien houden wel van een beetje gezelligheid
Als camperplaats in Noordoost-Twente hebben ze genoeg te bieden. “We wonen hier buitenaf, maar we zitten heel dichtbij het dorp, je kunt zo op de fiets of wandelend naar het dorp. We hebben rust en ruimte en je kampeert hier echt bij de boer.” Edwin: “We horen mensen altijd zeggen: wat wonen jullie hier toch mooi. Op deze manier kun je mensen ook laten meegenieten. En ze het boerenleven ook laten meebeleven.” Want de kalveren staan verderop en blijven de hoofdactiviteit van het bedrijf. Wie benieuwd is naar het boerenbedrijf, is straks ook van harte welkom. Maar wel onder toezicht en begeleiding van Edwin of Desirée zelf. Er gelden namelijk strenge regels op het gebied van hygiëne als het om vleeskalveren gaat, leggen ze uit.
Boerderij winkel
De camperplaats biedt nieuwe kansen. Maar er leven meer ideeën bij Edwin en Desirée. Zo zijn er via Agrohub Twente nu ook studenten van de Agrarische Hogeschool uit Dronten en het Zonecollege uit Hardenberg bezig om te kijken of het rendabel is om naast de camperplaats ook een boerderijwinkel te openen met streekproducten. “We hebben verschillende ideeën om het verblijf voor de bezoekers zo prettig mogelijk te maken. Dat zijn we nu allemaal aan het onderzoeken. Het is prettig om daarbij de frisse blik te hebben van studenten.” Om zoveel mogelijk bezoekers te trekken beginnen ze vanaf 1 mei met een openingsaanbieding waarbij bezoekers voor 12 euro per nacht terecht kunnen op de camperplaats. Daarna is het bedrag 15 euro per nacht. “We hopen dat het een succes wordt, dat we het niet voor niks hebben gedaan. En een succes is het als mensen het hier naar wens hebben, dat ze tevreden zijn, dan zijn wij ook tevreden.”
Meer informatie over de camperplaats van Reensboer Recreatie vind je op de website reensboer.nl. Of via de Facebookpagina https://www.facebook.com/Reensboer
Ook een vraag net als Edwin en Desirée?
Ben jij ondernemer in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen en hebt je na het lezen van de ervaringen van Edwin en Desirée Loohuis ook een vraag die je graag samen met studenten wilt beantwoorden? Wil jij vooruit met je onderneming? Meer resultaat boeken of blijven innoveren? Dien dan je vraag heel eenvoudig in via deze link.