Erwin Sand (60) heeft op zijn boerderij in Harbrinkhoek 27 koeien. Zijn wens is om de grond om zijn boerderij zo natuurlijk mogelijk te bewerken. Dus geen gif, geen chemicaliën en zo min mogelijk kunstmest. Hij schakelde via Agrohub Twente de hulp in van studenten om te onderzoeken hoe zo veel mogelijk gras kan verbouwen met zo weinig mogelijk kunstmest.
Erwin fokt blonde d’Aquitaines en naast zijn boerenleven is hij dierenverzorger en hovenier op een zorgboerderij in Enschede.
Erwin Sand is parttime boer. En dat is hij altijd al geweest. “Toen ik van de basisschool kwam was het echt mijn bedoeling om boer te worden. Maar na de lagere en middelbare landbouwschool wist ik al wel dat de basis van mijn boerderij te klein was om volwaardig boer te worden. Dus toen ben ik ernaast ook gaan werken en dat doe ik nog steeds.” Hij fokt koeien, blonde d’Aquitaines en naast zijn boerenleven is hij dierenverzorger en hovenier op een zorgboerderij in Enschede. Verder is er op het erf van zijn boerderij een locatie van VSO de Brug, een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Dat zorgt voor wat extra inkomsten en Erwin vindt het mooi dat hij op deze manier iets terug kan doen voor de maatschappij. “Ik vind het mooi om aan die jongens en meisjes met een verstandelijke beperking de ruimte en wat educatie over het buitenleven te bieden. Een jongen kwam ‘s ochtends altijd hoog gespannen en met veel stress binnen en dan pakte hij een kipje en wat graan. En het kipje pikte die zaden op en hij werd helemaal rustig. De hele dag had je niks meer met zo’n jongen te doen. Bij ieder kind kun je wel zo’n verhaal vertellen.”
Grond zo natuurlijk mogelijk bewerken
Zijn maatschappelijke betrokkenheid gaat niet alleen over het helpen van mensen. Als het aan Erwin Sand ligt gaan we ook zuiniger en duurzamer om met de natuur. Daarvoor schakelt hij via Agrohub Twente de hulp in van studenten. “Ik weet hoe belangrijk het is dat je de grond op een zo natuurlijk mogelijke manier gaat bewerken. Zoals het vroeger eigenlijk ging.” Erwin Sand zag in de praktijk echter vaak het tegenovergestelde. Zo werkte hij zelf jaren geleden voor een loonwerker, hij haalde zijn spuitlicentie en heeft bij heel veel boeren vergif gespoten. “En dan je zie je hoe gemakkelijk er heel veel gif op het land wordt gebracht. En dat geldt ook voor kunstmest. Dat is misschien minder schadelijk voor het milieu, maar ik denk zelf niet dat het ten goede komt van het hele bacterieleven.”
Hulp van studenten bij vraagstuk over gras en kunstmest
Toen hij de oproep van Agrohub Twente zag, bracht hij de vraag in hoe hij met zo min mogelijk kunstmest toch zo veel mogelijk gras kan verbouwen voor zijn koeien. “Ik wil graag dat het duurzamer wordt, terug naar de natuur, zodat we onze ecologische afdruk wat beperken.” Drie studenten van het Zone College uit Almele en de Aeres Hogeschool uit Dronten gaan langs in Harbrinkhoek voor een kennismakingsgesprek. “Het was al snel duidelijk wat ik wilde, dat hebben ze onderzocht en daarna hebben ze met mij drie mogelijkheden besproken.” Éen van de opties is om het land meer te beregenen, maar dat brengt een flink investering met zich mee. De andere optie is om voor kruidenrijk grasland te kiezen. Maar ook dat is niet eenvoudig. Het land moet compleet omgeploegd worden en er zijn ook regels en richtlijnen vanuit de overheid die de keuze minder aantrekkelijk maken. De derde en laatste optie is om toch kunstmest te gebruiken. “Maar in plaats van 600 kilo kunstmest per jaar gebruik ik nu de helft. Dat kan door een andere techniek, door de grond te beluchten en compost toe te voegen. Dat is waar ik nu mee bezig ben.” Als Erwin door zijn land loopt, kijkt hij tevreden naar de witte klaverbollen. Voedzaam voor de koeien en ook nog eens goed om stikstof uit de lucht te halen. “Ik ga nu proberen om er zo veel mogelijk klaver in te krijgen. Maar het is geen toverspreuk, je moet geduld hebben.”
““Ik ga nu proberen om er zo veel mogelijk klaver in te krijgen. Maar het is geen toverspreuk, je moet geduld hebben.”
Ook een vraag net als Erwin?
Ben jij ondernemer in het buitengebied van Dinkelland of Tubbergen en heb je na het lezen van het verhaal van Erwin Sand ook een vraag die je graag samen met studenten wilt beantwoorden? Wil jij vooruit met je onderneming? Meer resultaat boeken, verduurzamen of blijven innoveren? Dien dan je vraag heel eenvoudig in via deze link.